Adjara is een zeer onbekend Georgisch wijngebied in het Zuid-Westen van het land aan de grens met Turkije. Het is een duizenden jaren oud wijngebied, maar op dit moment wordt er alleen door locals wijn geperst en niet door professionele wijnhuizen. Misschien gaat dat de komende jaren veranderen want in Adjara groeien verscheidene inheemse druivenrassen die buiten de regio nog geheel onbekend zijn.

foto landschap Georgië Adjara

Dit wijngebied heeft een vochtig sub-tropisch klimaat. De inheemse druivenrassen die er groeien hebben fraaie – soms welhaast onuitspreekbare – namen als Brola, Khopaturi, Klarjuli, Mekrenchki, Burdzghala, Kviristava, Skhaltaura, Shavshura, Chodi, Javalhetura en Jineshi. Behalve de inwoners weet vrijwel niemand de smaak en potentie van deze druiven. Het wachten is op het eerste professionele wijnhuis dat het aandurft om in Adjara wijngaarden aan te leggen en wijnen te gaan produceren.

kaart Georgie Adjara