Gurië is een Georgische wijnprovincie in het Zuid-Westen van van het land aan de Zwarte Zee. Hoewel er al eeuwen wijn wordt gemaakt is Gurië als wijngebied zeer onbekend. Dat komt omdat het vooral locals zijn die wijn maken voor de eigen consumptie. Sinds kort is er één professioneel wijnhuis dat wijn maakt in deze wijnstreek maar deze wijn wordt (nog) niet naar West-Europa geëxporteerd.

foto landschap Georgië Gurië

Gurië heeft een vochtig sub-tropisch klimaat met koude winters en lange zomers. De meeste wijngaarden in deze wijnstreek bevinden zich op hellingen langs rivieren. Van oudsher worden ze gecultiveerd volgens de ‘maghlari-methode’. Bij deze methode werden wijnranken om bomen gebonden. Voor ons heel onbekend maar aan het begin van de jaartelling was dit heel gebruikelijk. Voor de Guriërs nog steeds.

De meest voorkomende druivenrassen in Gurië zijn de witte Tsolikouri en de blauwe Chkhaveri. Gurische wijnen zijn heel schaars op de markt. De KTW Kakhetian Traditional Wine-making company is de enige die er op professionele wijze wijn maakt: rode wijnen van de Chkhaveri druif.

kaart van Georgië Guria