Kachetië is de belangrijkste wijnregio van Georgië. Meer dan de helft van de Georgische wijnen komt hier vandaan. Kachetië ligt in het Oosten van Georgië. Het is een uitgestrekt dal. Aan de noordkant ligt het Kaukasus gebergte. De wijngaarden liggen langs de uitgestrekte oevers van de Alazani rivier die dwars door het dal loopt, op de hellingen van het Tsiv-Gombori gebergte en aan de voet van de Kaukasus.

In Kachetië liggen 65% van de Georgische wijngaarden. Het gebied wordt wel beschouwd als de bakermat van de wijnbouw. Het is goed mogelijk dat juist hier de wijnbouw zo’n 8.000 jaar geleden begonnen is. Kachetische wijngaarden variëren qua hoogte van 250 tot 800 meter boven zeeniveau, maar de meeste liggen op 400 tot 600 meter hoogte. Momenteel worden er veel rode wijnen gemaakt, vooral van de Saperavi druif en witte wijnen van voornamelijk Rkatsiteli, Mstvane, Khikhvi en Kisi druiven .

Het klimaat is subtropisch met gematigde winters en hete zomers, maar koude luchtstromen uit de bergen oefenen invloed uit op het klimaat. Het zuid-oostelijke deel van de Alazani vallei is niet ingesloten door de bergen. Hier blijven de koude luchtstromen minder lang hangen. De linkeroever van de Alazani rivier is bovendien koeler dan de rechter- en geniet van meer neerslag. Daarnaast varieert de bodemsamenstelling enorm. Van zwarte schiefer tot klei en leisteen.

Deze wijnstreek kent daardoor behoorlijk verschillende subregio’s zoals Sagarejo, Sghnaghi, Dedoplistskaro, Lagodekhi, Kvareli, Telavi en Akhmeta. 14 van de 18 Georgische beschermde appellations liggen in Kachetië. Dat zijn: Tsinandali, Gurjaani, Vazisubani, Manavi, Kardenakhi, Tibaani, Kakheti, Kotekhi, Mukuzani, Napareuli, Teliani, Kindzmarauli, Akhasheni, Kvareli.

De meeste wijn is gefermenteerd in stalen tanks of houten barriques, net als in West-Europa. Kachetië kent daarnaast een zeer levendige en inmiddels door de Unesco beschermde traditie van
qvevri wijnen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Kartlië worden de druiven in Kachetië met schil én steel gefermenteerd en gerijpt. Er is een groeiend aantal wijnmakers dat hier op deze oeroude manier wijn maakt. Niet alleen professionele wijnmakers. Zonder te overdrijven kan gesteld worden dat vrijwel elke man in Kachetië zijn eigen wijn maakt, voor eigen consumptie. Deze amateurs bereiken soms opmerkelijk goede (maar per oogstjaar helaas ook nog al eens verschillende) resultaten.

De belangrijkste wijnhuizen in Kachetië zijn Koncho & Co, Duruji Veli, Kindzmarauli Wine Cellar, Tbilvino, Teliani Valley, Khareba, Badagoni, Chelti, Telavi Wine Cellar, Kakha Berishvili’s wine cellar, Shumi, Viniveria en Babaneuri Wine Cellar.


kaart georgie kachetie