De provincie Kartlië ligt in het midden van Georgië rondom de hoofdstad Tbilisi. Het is een belangrijk wijngebied. Er worden al jaren – vooral witte – kwaliteitswijnen gemaakt door professionele wijnhuizen. Een toenemend aantal nieuwe wijnmakers produceert in dit wijngebied oranje natuurwijnen in de qvevri. Dit wijngebied wordt omgeven door bergen en heeft een redelijk hard klimaat. De meeste wijngaarden bevinden zich in de valleien van de Mtkvari-rivier. Wijngaarden bevinden zich tot aan 750-800 meter boven zee niveau. Maar de beste wijngaarden liggen wat lager op 400-500 meter.

foto landschap Georgie Kartlië

Het klimaat in Kartlië is tamelijk vochtig en bijna sub-tropisch. De winters zijn mild en lang, en de zomers zijn heet.
De Kartlische wijnen onderscheiden zich van de wijnen uit andere Georgische wijngebieden. Dat komt onder meer omdat hier voornamelijk wijn van gebiedseigen druiven wordt geperst. De Chinuri-druif is de belangrijkste. Daarnaast is dit wijngebied veruit de belangrijkste provincie voor mousserende wijnen. Het voor deze wijnen toonaangevende Bagrationi is niet voor niets hier gevestigd. De meest bekende rode Kartlische wijn wordt gemaakt van de Tavkveri druif. Deze druif geeft robijn-rode wijnen die het best jong gedronken kunnen worden. Minder bekend, maar ook typisch voor de regio zijn de rode wijnen van de Shavkapito druif.

Andere voorkomende druivenrassen zijn Goruli Mtsvane, Budeshuri en Saperavi. De grootste wijnhuizen die in Kartlië wijn maken zijn Château Mukhrani, Bagrationi, Lagos Marani, Pheasant’s Tears, Aleni Monastery, Gotsa Family Wines, Gogi Dvalishvili’s family wine cellar en George Merebashvili family wine cellar.

Kaart Georgie Kartli