Het Bagrationi wijnhuis is sinds 1882 het grootste Georgische wijnhuis op gebied van mousserende wijnen. Het wijnhuis stamt uit de tijd van de Georgische prins Ivane Bagrationi-Mukhraneli. Deze prins begon in 1882 te experimenteren met de Charmat methode. Waardoor dit wijnhuis al snel internationaal bekend werd. Vandaag de dag maakt dit wijnhuis nog steeds mousserende wijnen door middel van de Charmat methode. En daar is inmiddels ook de Methode Traditionelle bij gekomen, waarmee de Champagne beroemd is geworden.

Bagrationi hall wijnhuis
Bagrationi flessen

Bagrationi heeft wijngaarden in Kartli, Imeretië en Kachetië. Deze liggen op precies dezelfde breedtegraad als Zuid-Frankrijk en midden Italië, perfect om wijn te maken dus. Ze werken uitsluitend met Georgische druivenrassen, namelijk, de Chinebuli, de Mtsvane en de Tsitska.

In de tijd van de Soviet Unie was dit wijnhuis de grootste producent van mousserende wijn. Wel 30 miljoen flessen werden er per jaar geproduceerd. Daar is nu een kleiner deel van over.