De Khikhvi – spreek uit ‘gigve’ – is een wit Georgisch druivenras uit de regio Kachetië. Hij staat in Georgië bekend als een kwaliteitsdruif. Steeds meer wijnmakers planten hem aan. Wijnen van de Khikhvi die op de moderne manier zijn gemaakt hebben dikwijls aroma’s van exotische planten, met name buxus. Khikhvi-wijnen die in een qvevri zijn gemaakt hebben eerder aroma’s van rijp fruit en gedroogde gele vruchten.

Georgiërs vermoeden dat dit ras al in de derde en vierde eeuw na Christus in de regio voorkwam. Daarmee is het een van de oudste nog gebruikte druivenrassen voor wijn. De Khikhvi kan het best worden geoogst in september. Hij levert relatief kleine oogsten op maar heeft daardoor veel geconcentreerde suikers. Door de hoge concentraties van suikers leent de Khikhvi-druif zich uitstekend voor het maken van half-zoete wijnen. Een enkele keer wordt de Khikhvi geblend met andere druiven. De meeste wijnmakers gebruiken hem voor mono-cépage wijnen.