tsolikouri druiventros

De Tsolikouri is een inheems wit Georgisch druivenras uit de provincie Imeretië. De Tsolikouri kan relatief lang rijpen en levert lichte, stro gekleurde wijnen op. Hij wordt gekenmerkt door aroma’s van citrus, pruimen, geel fruit en bloemen.

Er zijn twee variëteiten van Tsolikouri bekend, de ene variëteit komt uit het stadje Obacha en de andere uit het stadje Bazaleti. Het is niet duidelijk of deze twee variëteiten met elkaar verbonden zijn. Beide variëteiten werden al in de negentiende eeuw gebruikt om wijnen van te maken. De Tsolikouri is het meest wijdverspreide druivenras in het Westen van Georgië en daarmee is deze druif na de Rkatsiteli het belangrijkste witte druivenras van Georgië. Tsolikouri kan laat worden geoogst en Tsolikouri-wijnen hebben meer body dan wijnen van de Tsitska, een druif waar hij dikwijls mee wordt geblend.

De Tsolikouri-druif wordt op de moderne manier gemaakt in stalen vaten, als mousserende wijn maar ook als oranje wijn in de qvevri. Hij groeit niet alleen in Imeretië, maar ook in de regio’s Racha-Lechkumi, Guria, Mingrelia, Adjara en Abgazië. De enige appellatie-wijn van Tsolikouri is de half-zoete Tvishi uit de Racha-Lechkumi regio.